Cytrusy świetnie podkreślają smak ryby. Lubią też łączyć się z solą. Delikatny łosoś z dodatkiem sosu limonowego, to niebo dla podniebienia. Całość dania uzupełnić można aksamitnym puree.

Składniki na 2 porcje:        

Łosoś:

  • 2 filety z łososia (po ok. 200-300g)
  • Sok z połowy limonki i 2 plastry limonki do przyzdobienia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Sos:

  • Łyżka masła
  • Łyżka mąki
  • Pół szklanki (100 ml) śmietany kremówki
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • Sok z limonki starta skórka
  • Szczypta soli, odrobina zmielonego pieprzu

Puree:

  • 400 g ziemniaków
  • Łyżka masła
  • Łyżka śmietany lub mascarpone
  • Sok z 1 małej cytryny
  • Sól morska, świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania

W pierwszej kolejności przygotuj puree. Ugotuj ziemniaki, odcedź. Dodaj masło  i śmietanę. Ugniatając dodawaj sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.

Łososia umyj, każdego posmaruj łyżką oliwy i skrop limonką. Dopraw sola i pieprzem. Włóż do piekarnika na 12 minut (200 stopni).

Przygotuj sos. Sparz skórkę limonki i zetrzyj ją, zmieszaj ja razem z wyciśniętym sokiem. Podgrzej mąkę w rondelku, dodaj masło. Energicznie mieszaj. Gdy masa osiągnie gładką konsystencję i przybierze złotawy kolor, dodaj przygotowany sok z cytryny. Mieszaj. Dodaj śmietankę i białe wino i dopraw.

Łososia polej sosem, lub postaw go w miseczce obok. Podawaj z puree.

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany