Trudno jednoznacznie zdefiniować przyczynę niedowagi, ponieważ niektóre osoby są z natury bardzo szczupłe i z wiekiem ten problem się u nich powiększa, ale są przy tym idealnie zdrowe, a u innych za szczupłą sylwetką będzie się krył zdrowotny problem.

Możliwymi przyczynami związanymi ze znaczną utratą masy ciała mogą być:
• Zaburzenia wchłaniania, niedobór soków trawiennych, umożliwiających dokładny rozkład pokarmu i absorpcję zawartych w nim składników pokarmowych – to niewątpliwie wpływa niekorzystnie na masę ciała
• Pasożyty i zaburzenie równowagi flory bakteryjnej jelit mogą szkodliwie wpłynąć na trawienie i wchłanianie, a tym samym spowodować utratę masy ciała
• Upośledzenie funkcji wątroby – która odgrywa bardzo ważną rolę w trawieniu białek, węglowodanów i tłuszczów. Jeśli nie może poradzić sobie z obciążeniem, pogorszy to stan trawienia i wchłaniania składników odżywczych.
• Nadczynność tarczycy, która zaburza równowagę i tempo podstawowej przemiany materii.
• Alergie oraz nietolerancje pokarmowe mogą niekorzystnie wpływać na trawienie i wchłanianie.
• Choroby przewlekłe np. przewlekłe zapalenie wątroby, trzustki, niewydolność nerek, cukrzyca typu 1 i autoimmunologiczne choroby.
• Upośledzenia układu hormonalnego

Przy niedowadze dobrze jest jeść i pić:
• Pełne ziarno, w tym brązowy ryż, owies, proso, komosę ryżową, żyto i kaszę gryczaną. Są one wspaniałym źródłem witamin z gr B, potrzebnych dla prawidłowych przemian metabolicznych. Żeby zwiększyć ich pożywność dobrze domieszać do nich po ugotowaniu łyżeczkę oliwy z oliwek lub oleju lnianego.
• Świeżo wyciśnięte soki owocowo-warzywne, wspaniale bowiem zwiększają poziom potrzebnych składników pokarmowych, jednocześnie nie obciążając układu pokarmowego, na dodatek wypite na pół godziny przed posiłkiem pobudzą soki trawienne i wspomogą apetyt
• Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które znajdują się w tłustych rybach, orzechach, nasionach, awokado i olejach wytłaczanych na zimno. Produkty te są niezbędne do wytwarzania dostatecznej ilości energii, prawidłowego metabolizmu i przyswajania składników pokarmowych oraz zachowania równowagi hormonalnej.

Przy niedowadze dobrze jest unikać:
Kofeiny z czekolady, kawy, mocnej herbaty w większych ilościach oraz słodyczy czyli głównie węglowodanów prostych.

Zioła i preparaty uzupełniające:
• Dobrze jest pić codziennie herbatę z nasion kozieradki, dostępna jest ona w Aptekach lub sklepach zielarskich. Herbata ta poprawia trawienie, wchłanianie, ma właściwości wzmacniające i powoduje przyrost masy ciała.
• Herbata z kory dębu śliskiego – to tradycyjny środek pozwalający przybrać na wadze osobom bardzo szczupłym. Należy wymieszać 1 łyżeczkę proszku z ciepłą wodą i wypić.
• Melisa ma nie tylko właściwości uspokajające. Spowalnia ona również przemianę materii. Więc dobrze od czasu do czasu wypić jej filiżankę.
• Dobrze dodawać do potraw zioła i łagodne przyprawy – wspomagają one bowiem trawienie i wchłanianie, a ponadto poprawiają apetyt. Do tego celu idealnie nadają się kminek, nasiona selera, koper, koper włoski, kozieradka i imbir.
• Dobrze dodawać jest do dań granulowaną lecytynę (do zakupienia w aptekach), ponieważ wspomaga ona trawienie tłuszczów.
• Suplementy zawierające cynk wpływają korzystnie na apetyt, poprawiają zmysł smaku i zapachu.

Jaka powinna być dieta dla bardzo szczupłej osoby:
• Ogólne zalecenia dla osoby bardzo chudej to: 40–50 kcal/kg masy ciała.
• Posiłki muszą być jak najbardziej zróżnicowane i w pełni pokrywać zapotrzebowanie dzienne na składniki odżywcze. Nie ma sensu za bardzo obciążać organizmu tłuszczem, gdyż osoby szczupłe na ogół źle to znoszą. Białka musi być natomiast więcej niż wynoszą normy fizjologiczne w celu odbudowy ubytków mięśniowych i narządowych.
• Posiłki najlepiej zjadać w ilościach około 6–5 na dobę, by „rozruszać” metabolizm. Ważne jest też, żeby ostatni posiłek był zjadany późno – jeśli to nie wpływa źle na zaśnięcie, to można go spożywać zaraz przed nim, a nawet specjalnie budząc się w środku nocy.
• Do przygotowania posiłków wykorzystuje się techniki kuchni lekkostrawnej: gotowanie- najlepiej na parze, duszenie, pieczenie w piekarniku lub grillowanie. Potrawy muszą być dobrze przyprawione—najlepiej świeżymi ziołami, tak by były smaczne.
• Energię dostarczać należy głównie z węglowodanów – produkty zalecane to miód, cukier, dżemy, a także ryż, kasze, makarony, pieczywo pełnoziarniste. Na początku niewskazany jest błonnik, może być bowiem przyczyną braku łaknienia i wzdęć
.
Przykładowy dzień jadłospisu
Każdy dzień dobrze jest rozpoczynać od szklanki ciepłej, przegotowanej wody z dodatkiem soku z cytryny lub miodu z imbirem.
I śniadanie 7-8 godzina:
2 kromki razowego/żytniego posmarowane naturalnym masłem i pastą z białego, półtłustego sera ( ¼ kostki ) z dymką, rzodkiewką i pomidorem, lub płatki owsiane/gryczane/jaglane/żytnie około 4-5 łyżek do tego garść ulubionych owoców świeżych np. starte jabłko, wkrojony banan, kilka truskawek lub suszonych owoców np. żurawiny, rodzynek oraz kilka orzechów np. włoskich, laskowych lub podprażonych ziaren itp., ugotowane płatki na mleku i wodzie pół na pół lub na samej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, doprawione miodem, cynamonem, kostką gorzkiej czekolady, do tego herbata lub kawa zbożowa z mlekiem.
II śniadanie 10-12 godzina:
jogurt naturalny z dodatkiem ulubionych owoców np. wkrojoną połówką banana, do tego 1 łyżka siemienia lnianego oraz zarodków pszennych lub otrąb, dwie kromki chleba chrupkiego lub grahama posmarowane masłem, do tego ulubione domowe powidła lub miód naturalny.
Obiad 13-14 godzina:
zupa jarzynowa z dodatkiem kminku, bazylii, łyżki koperku i łyżki jogurtu naturalnego oraz z makaronem lub lanymi kluskami, 2 ziemniaki ugotowane na parze lub upieczone w piekarniku w mundurkach, pierś z kurczaka grillowana z łyżką oliwy i ziół oraz przypraw, miska świeżej surówki z marchwi i jabłka, lub sałatka z pomidorów ze szczypiorkiem, szklanka kompotu np. z jabłek lub woda przegotowana z dodatkiem soku ( najlepiej domowej produkcji )
Podwieczorek 16-17 godz:
dwie pomarańcze lub miska truskawek lub szklanka soku wielowarzywnego np. z marchwi, 2 jabłek, selera naciowego i banana
Kolacja 18-19 godz:
1 kromka chleba pełnoziarnistego z chudą wędliną, ser feta lub mozzarella, duży malinowy pomidor i 3-4 rzodkiewki, kilka listków sałaty, kiełki np. brokułu, świeża bazylia, łyżka oliwy i octu balsamicznego, herbata ziołowa np. z melisy

Jeśli spodobał się wam ten artykuł sprawdźcie też ten na temat Witaminy S.

Jedna odpowiedź

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany