Gazpacho, czyli chłodna zupa na bazie pomidorów i pikantnej papryki. Prawdziwy rarytas popularny w Hiszpanii. A do tego bardzo prosta w wykonaniu!

Składniki:

1 kg pomidorów

2 czerwone papryki

Kawałek papryczki chilli (ok.0,5 cm) lub ¼ łyżeczki przyprawy chilli

Średniej wielkości cebula

2 ząbki czosnku

Kromka chleba pszennego zamoczona w wodzie i odciśnięta

1 łyżka octu winnego

3 łyżki oliwy z oliwek

Garść pietruszki

Sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku

Sposób przygotowania

Z pomidorów ściągnij skórkę uprzednio zanurzając je we wrzątku. Usuń nasiona, pokrój na kawałki. Tak samo zrób z papryką. Dodaj chilli, posiekaną cebulę, czosnek i pietruszkę,  ocet i oliwę oraz pieczywo. Wszystko zmiksuj na papkę. Przed podaniem ochłodź w lodówce przez około 2 godziny. Podawać możesz ze świeżą bagietką lub pokrojonymi w kostkę pomidorami i ogórkami.

Jedna odpowiedź

  1. Ania

    nie jadłam nigdy tego, chyba w sobotę spróbuje coś takiego przyrządzić 🙂

    Odpowiedz

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany