Tarta z brokułami

Składniki na ciasto:

150 g zimnego masła

¼ szklanki mąki

szczypta soli

zimna woda

Posiekane masło rozcieramy z mąką i solą, kiedy uzyskamy konsystencję mokrego piasku, dodajemy kilka łyżek zimnej wody i szybko zagniatamy ciasto. Robimy kulę z ciasta, owijamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki.

Po tym czasie ciastem wylepiamy formę, nakłuwamy ją widelcem i schładzamy przez kolejne pół godziny. Po tym czasie wykładamy ciasto papierem do pieczenia lub folią aluminiową, wsypujemy suchą fasolę i podpiekamy w rozgrzanym do 170°C piekarniku przez 20 minut. Usuwamy papier i pieczemy kolejne 20 minut, dopóki ciasto się nie zrumieni.

 

Składniki na farsz:

1 duży brokuł

4 jajka

2 ząbki czosnku

250 ml śmietanki kremówki

tarty ser wedle uznania

gałka muszkatołowa

sól i pieprz

Umytego i podzielonego na różyczki brokuła gotujemy około 5 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy.

W misce roztrzepujemy jajka ze śmietanką, posiekanym czosnkiem, gałką, sola i pieprzem.

Na podpieczony spód tarty wykładamy brokuły, zalewamy masą jajeczną i posypujemy tartym serem.

Pieczemy 45 minut w rozgrzanym piekarniku.

bruschetta

Bruschetta z pieczonymi pomidorami

Składniki:

4 duże kromki pieczywa, najlepiej wiejskiego

4 dojrzałe pomidory

4 ząbki czosnku

mały bakłażan

feta

ocet balsamiczny

pęczek bazylii

oliwa z oliwek

sól i pieprz

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy przekrojone na pół pomidory i nieobrany czosnek, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem i pieczemy 15 minut w 180°C.

Kromki chleba skrapiamy oliwą i zapiekamy w piekarniku do momentu aż się zrumienią.

Bakłażana kroimy w plastry, dodajemy odrobinę oliwy na każdy plaster i obsmażamy na patelni.

Na podpieczonym chlebie rozsmarowujemy upieczony czosnek, kruszymy fetę, układamy plasterki bakłażana, połówki pomidory, kilka listów bazylii. Całość skrapiamy octem balsamicznym.

 

Tarta z brokułami

Składniki na ciasto:

150 g zimnego masła

¼ szklanki mąki

szczypta soli

zimna woda

Posiekane masło rozcieramy z mąką i solą, kiedy uzyskamy konsystencję mokrego piasku, dodajemy kilka łyżek zimnej wody i szybko zagniatamy ciasto. Robimy kulę z ciasta, owijamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki.

Po tym czasie ciastem wylepiamy formę, nakłuwamy ją widelcem i schładzamy przez kolejne pół godziny. Po tym czasie wykładamy ciasto papierem do pieczenia lub folią aluminiową, wsypujemy suchą fasolę i podpiekamy w rozgrzanym do 170°C piekarniku przez 20 minut. Usuwamy papier i pieczemy kolejne 20 minut, dopóki ciasto się nie zrumieni.

 

Składniki na farsz:

1 duży brokuł

4 jajka

2 ząbki czosnku

250 ml śmietanki kremówki

tarty ser wedle uznania

gałka muszkatołowa

sól i pieprz

Umytego i podzielonego na różyczki brokuła gotujemy około 5 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy.

W misce roztrzepujemy jajka ze śmietanką, posiekanym czosnkiem, gałką, sola i pieprzem.

Na podpieczony spód tarty wykładamy brokuły, zalewamy masą jajeczną i posypujemy tartym serem.

Pieczemy 45 minut w rozgrzanym piekarniku.

 

 

3 komentarze

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany