W upalne dni  jemy lody na potęgę. Watro mieć w domu w zamrażarce lody domowe – bo takie SA najlepsze. Wiesz co wchodzi w ich skład, sama możesz zdecydować co do nich dodajesz. Lody domowe możesz zrobić na bazie śmietanki, mleka, mleczka skondensowanenego lub śmietanki kremówki albo jeśli dbasz o linię – na jogurcie naturalnym. Dziś pomysł na lody miętowe typu straciatella.

Przygotuj:

  1. 2 garści listków mięty ogrodowej
  2. Pół szklanki mleka (100 ml)
  3. Szklanka śmietany kremówki (250ml)
  4. Opakowanie serka mascarpone (250ml)
  5. Pół tabliczki skruszonej czekolady
  6. 3  cukru trzcinowego
  7. Łyżka cukru pudru
  8. Sok z polowy limonki

Sposób przygotowania

Listki mięty drobno posiekaj. Podgrzej mleko i dodaj do niego cukier trzcinowy, zaczekaj aż się rozpuści. Odstaw do wystygnięcia. Zmiksuj śmietanę kremówkę na bitą śmietanę, ale nie powinna być ona zbyt sztywna. W trakcie miksowania dodawaj cukier puder. Dodawaj po łyżce mascarpone i mieszaj na bardzo małych obrotach miksera. Teraz dodaj wcześniej przygotowane, ochłodzone słodkie mleko i listki mięty.

Na końcu skrop wszystko lionką i dodaj rozdrobnioną czekoladę. Zmieszaj wszystko łyżką. Odstaw na minimum 6 godzin do zamrażarki, co 2 godziny zamieszaj, by czekolada nie opadła. Smacznego!

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany