Pyszne lody miętowe Redakcja Aktywni Sportowo 20 sierpnia 2016 Dieta i zdrowe odżywianie 1 Komentarz 2732 W upalne dni jemy lody na potęgę. Watro mieć w domu w zamrażarce lody domowe – bo takie SA najlepsze. Wiesz co wchodzi w ich skład, sama możesz zdecydować co do nich dodajesz. Lody domowe możesz zrobić na bazie śmietanki, mleka, mleczka skondensowanenego lub śmietanki kremówki albo jeśli dbasz o linię – na jogurcie naturalnym. Dziś pomysł na lody miętowe typu straciatella. Przygotuj: 2 garści listków mięty ogrodowej Pół szklanki mleka (100 ml) Szklanka śmietany kremówki (250ml) Opakowanie serka mascarpone (250ml) Pół tabliczki skruszonej czekolady 3 cukru trzcinowego Łyżka cukru pudru Sok z polowy limonki Sposób przygotowania Listki mięty drobno posiekaj. Podgrzej mleko i dodaj do niego cukier trzcinowy, zaczekaj aż się rozpuści. Odstaw do wystygnięcia. Zmiksuj śmietanę kremówkę na bitą śmietanę, ale nie powinna być ona zbyt sztywna. W trakcie miksowania dodawaj cukier puder. Dodawaj po łyżce mascarpone i mieszaj na bardzo małych obrotach miksera. Teraz dodaj wcześniej przygotowane, ochłodzone słodkie mleko i listki mięty. Na końcu skrop wszystko lionką i dodaj rozdrobnioną czekoladę. Zmieszaj wszystko łyżką. Odstaw na minimum 6 godzin do zamrażarki, co 2 godziny zamieszaj, by czekolada nie opadła. Smacznego! Jedna odpowiedź Bartosz 27 lutego 2018 próbował ktoś opcji ze słodzikami zamiast cukru? Jednak dość sporo tych węgli jest w przepisie. Odpowiedz Zostaw odpowiedź Anuluj Odpowiedź Twój e-mail nie zostanie opublikowanyKomentarzImię* Email* Strona WWW Zapisz mnie na newsletter1
Bartosz 27 lutego 2018 próbował ktoś opcji ze słodzikami zamiast cukru? Jednak dość sporo tych węgli jest w przepisie. Odpowiedz