Truskawkowe smoothie na ostro

Składniki:

250 g truskawek

250 ml zsiadłego mleka lub kefiru

sok z limonki lub cytryny

miód

ocet balsamiczny

papryczka chili

świeża melisa

Umyte truskawki, kefir, oczyszczoną z ziarenek i papryczkę, odrobinę octu balsamicznego oraz melisę dokładnie miksujemy. Doprawiamy wedle uznania sokiem z limonki lub cytryny i miodem. Schładzamy w lodówce przez godzinę i podajemy z listkiem świeżej melisy.

frittata1

Frittata z młodymi ziemniakami

Składniki:

5 jajek

5 młodych ziemniaków

mała cukinia

mały por

garść szpinaku

cebula

czosnek

sól i pieprz

oliwa z oliwek

Warzywa dokładnie myjemy. Ziemniaki gotujemy w mundurkach na al dente. Odcedzić i pokroić w kostkę.

Pora kroimy w piórka, cukinię w kostkę, a cebulę i czosnek drobno siekamy. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę z czosnkiem, dodajemy pora, szpinak, cukinię i ziemniaki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy przez kilka minut.

W miseczce roztrzepujemy jajka i zalewamy nimi warzywa na patelni. Smażymy do czasu, aż masa się zetnie.

makaron

Spaghetti carbonara

Składniki:

500 g makaronu spaghetti

200 g wędzonego boczku

250 ml śmietanki kremówki

3 żółtka

cebula

czosnek

parmezan lub grana padano

sól i pieprz

bazylia do dekoracji

Pokrojony w kostkę boczek podsmażamy na rozgrzanej patelni, zdejmujemy go z patelni odsączając z tłuszczu. Na wytopionym z boczku tłuszczu smażymy drobno posiekaną cebulę i czosnek, dusimy około 5 minut.

W miseczce roztrzepujemy żółtka ze śmietanką, solą, pieprzem i tartym serem. Zmniejszamy płomień pod patelnią i powoli dodajemy tam boczek i ugotowany wcześniej makaron, całość zalewamy masa jajeczną , szybko mieszamy, żeby podgrzać sos i zdejmujemy z ognia.

Podajemy ze świeżą bazylią.

 

Jedna odpowiedź

  1. Avatar
    Daria Nowak

    Witam! Świetne przepisy, wyglądają bardzo smaczne 🙂 będę wpadać, częściej i szukać inspiracji.

    Odpowiedz

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany