Dopadło Cię przeziębienie? Chcesz wzmocnić swoją odporność? Dowiedz się jakie właściwości posiada korzeń imbiru i dlaczego warto wprowadzić go do swojej diety na stałe.

Imbir – co to takiego?

Imbir jest przyprawą korzenną przywiezioną do Europy z Azji. Jest to rodzaj byliny, która znalazła swoje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także kosmetyce. Dodawany jest do większości potraw kuchni azjatyckiej. W Europie najczęściej używany do świątecznych pierników i pasztetu. Imbir korzenny dostępny jest większości sklepów. Możesz kupić  go zarówno w podstawowej korzennej formie, jak i w postaci sproszkowanej przyprawy.

Właściwości imbiru

Imbir posiada właściwości lecznicze ze względu na:

  • zingiberol – odpowiedzialny za intensywny, drzewny aromat; jeden ze składników olejków eterycznych,
  • gingerol i zinferon – substancje żywicowe, które nadają imbirowi gorzki, lekko pikantny smak.

Imbir przede wszystkim zwiększa odporność organizmu, działa przeciwbakteryjnie, a także wpływa na koncentrację. Jest naturalnym lekiem, który jest w stanie poradzić sobie między innymi z przeziębieniem i bolącym gardłem.

Imbir – trawienie i mdłości

Spożywanie imbiru pozytywnie wpływa na układ trawienny organizmu. Oprócz tego, że pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, to wykazuje także działanie rozkurczowe. Dzięki temu, skutecznie leczy problem wzdęć. Dzięki stymulacji soków żołądkowych leczy także mdłości i może stanowić naturalny lek na chorobę lokomocyjną.

Imbir – cholesterol i bóle miesiączkowe

Imbir powinny spożywać osoby, które mają problemy z cholesterolem. Wpływa on bowiem pozytywnie na przepływ krwi, zapobiega zlepianiu się płytek krwi, a także powstawaniu zakrzepów.  Jest także doskonałym lekiem przeciwbólowym w przypadku bólu miesiączkowego. Warto pamiętać o jego spożywaniu w okresie zbliżającej się miesiączki.

Imbir na przeziębienie

Azjatycka przyprawa znana jest także ze względu na swoje właściwości rozgrzewające. Dlatego przede wszystkim powinno stosować się imbir na przeziębienie. Świeży korzeń jest bogaty w substancje takie jak białka tłuszczów, węglowodanów, wapń, fosfor czy żelazo. Ponadto działa przeciwbakteryjnie, wykrztuśnie i przeciwwirusowo. Doskonale poradzi sobie zatem z infekcjami dróg oddechowych. Na przeziębienie najlepszy jest świeży korzeń, z którego można zrobić napar bądź dodać do herbaty. Wzmacnia system odpornościowy organizmu, dlatego warto wprowadzić go do swojej diety szczególnie w okresie jesienno – zimowym.

Imbir – herbata rozgrzewająca

Warto pamiętać, że wymienione wyżej właściwości lecznicze posiada przede wszystkim świeży korzeń. Wszelkie sproszkowane przyprawy pozbawione są ich pozbawione, ponieważ zawierają bardzo małe ilości zingeberolu, gingerolu i zinteronu. Najprostszym sposobem na wykorzystanie świeżego imbiru jest przygotowanie herbaty rozgrzewającej. Wystarczy zaparzyć swoją ulubioną czarną herbatę, dodać do niej plasterki imbiru i cytryny oraz miód. Imbir doskonale sprawdzi się także z białym grzanym winem.  Można dodać go również do kawy bądź mleka.

Napój z  imbiru

Bardzo popularny na przeziębienie jest też napój z imbiru. Wystarczy, że zetrzesz na tarce około jedną łyżeczkę imbiru i zalejesz ją wrzątkiem. Napój możesz posłodzić miodem bądź wypić go w podstawowej formie.

Kto nie może stosować imbiru?

Ze względu na ostry, intensywny smak i silny wpływ na układ trawienny z imbiru nie powinny korzystać osoby, które mają problemy z refluksem, a także wrzodami żołądka lub dwunastnicy. Z tej przyprawy powinny zrezygnować także kobiety w ciąży.

 

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany