Jak przygotować deser panna cotta z malinami?

 Przepis krok po kroku

Składniki na krem:

– Plasterki żelatyny
– Mleko kokosowe
– Miód

Składniki do dekoracji:

– Mrożone maliny
– Woda
– Panna cotta purée malinowe
– Liofilizowane maliny

Kroki do przygotowania:

Rozpocznij od przygotowania bazy kremu. Umieść plasterki żelatyny w garnku z wodą na 5 minut. Następnie dodaj 3 łyżki mleka kokosowego i rozpuść żelatynę na małym ogniu. Dodaj resztę mleka kokosowego i miód, podgrzewaj, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Pozostaw mieszankę w garnku na pół godziny, mieszając od czasu do czasu. Następnie rozprowadź równomiernie w czterech szklankach, schłódź w lodówce.

Przejdź teraz do przygotowania górnej warstwy. Zagotuj mrożone maliny z wodą i miodem, rozgnieć widelcem. Dodaj skrobię rozpuszczoną w wodzie i gotuj do zgęstnienia. Zalej panna cottę purée malinowym i schłódź w lodówce. Na koniec udekoruj deser liofilizowanymi malinami lub ulubionymi suszonymi owocami.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze 1 szklanka (łącznie 4 sztuki)
Wartość energetyczna 258 kcal
Białko 3,5 g
Węglowodany 15 g
Tłuszcze 20 g
Błonnik 2 g

Czy masz ochotę na lekki deser, który orzeźwia i rozpływa się w ustach? Panna cotta z malinami to właściwy wybór. 

blank