Przepis na wykwintny Strogonow z Wołowiny

Poszukujesz pysznych przepisów na obiad? Strogonow z wołowiny to idealny wybór dla miłośników mięsnych potraw. Mimo że nie jest to danie szybkie w przygotowaniu, gwarantujemy, że czas spędzony w kuchni będzie wart tego wyjątkowego smaku. W większości czasu potrawa gotuje się sama, a Ty będziesz musiał jedynie od czasu do czasu zamieszać, by cieszyć się perfekcyjnie przyrządzonym mięsem w aromatycznym sosie.

Składniki:

  • 500 g chudej części przedniej wołowiny lub steku z rozbratla wołowego
  • 400 ml wody
  • 250 g pieczarek
  • 150 ml śmietany (12% tłuszczu)
  • 100 g pikli
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • 1-2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • mielony pieprz do smaku
  • sól do smaku

Składniki do podania:

  • ryż
  • świeża natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Drobno posiekaj cebulę i podsmaż na patelni z oliwą, aż się zeszkli. Wołowinę pokrój w cienkie plastry, dopraw solą i pieprzem, i obsmaż ze wszystkich stron na patelni. Dodaj cienko pokrojony czosnek, pokrojone w ćwiartki pieczarki i krótko podsmaż wszystko razem. Następnie dodaj drobno posiekane pikle, musztardę, przecier pomidorowy i wodę. Przykryj pokrywką i duś na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż mięso będzie miękkie, co powinno zająć około półtorej godziny.

Na koniec dodaj mąkę kukurydzianą wymieszaną ze śmietaną. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z ogórków, a następnie krótko duś. Strogonow podaj z ugotowanym ryżem i świeżą natką pietruszki.

Wartości odżywcze Strogonowa z Wołowiny:

Wartości odżywcze 1 porcja bez przystawki (łącznie 4 porcje)
Wartość energetyczna 306 kcal
Białko 31 g
Węglowodany 13 g
Tłuszcze 14 g
Błonnik 2 g

blank