Fit przepis: Babka trójkolorowa

To, co wyróżnia to ciasto? Oprócz wspaniałego smaku, jest to zdecydowanie jego struktura. Wierz nam, gdy je pokroisz, wszyscy będą pod wrażeniem. Trzy różne warstwy w środku wyglądają po prostu niesamowicie. Co więcej, babka jest pełna białka, dzięki czemu idealnie nadaje się na śniadanie, przekąskę, a nawet deser.

 

Te produkty mogą Ci się przydać:

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania warstwy głównej. Oddziel żółtka od białek i dodaj ksylitol do białek.

Następnie dokładnie ubij białka na sztywną pianę. W osobnej misce ubij żółtka na pianę, a następnie wymieszaj je z olejem, mlekiem i białkiem w proszku. Ostrożnie dodaj przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubitymi białkami do masy żółtkowej. Podziel przygotowaną masę na 2 części. Z każdej części odmierz 2 łyżki ciasta i przełóż je do trzeciej miski. Na koniec powinieneś mieć dwie większe miski ciasta i jedną małą miskę.

Pozostaw jedną z dużych misek z ciastem bez zmian. Do drugiej dużej miski dodaj kakao w proszku i białko w proszku o smaku czekolady i orzechów laskowych. Wymieszaj ciasto z małej miski, która zawiera około 4 łyżek ciasta, z niskotłuszczowym twarogiem o grudkowatej konsystencji i kroplami smakowymi.

Następnie weź tortownicę, spryskaj ją olejem w sprayu, i zacznij układać warstwy. W pierwszej kolejności wlej zwykłą jasną warstwę z dużej miski na dno tortownicy, następnie dodaj część kakaową z dużej miski, a na koniec, używając łyżki, dodaj część twarogową. Jeśli chcesz, aby warstwy lepiej się połączyły, możesz nakłuć masę w kilku miejscach wykałaczką. Dzięki temu wszystko lepiej się połączy. Włóż przygotowane ciasto do piekarnika nagrzanego do 150°C i piecz przez 30 minut. Następnie przykryj ciasto folią aluminiową, aby środek lepiej się upiekł, zwiększ temperaturę do 170°C i piecz przez kolejne 25 minut.

Gdy ciasto będzie gotowe, wyjmij je z piekarnika, pozostaw do całkowitego ostygnięcia i dopiero wtedy pokrój je na kawałki.

 

Odkryj nasze bestsellery:

Wartości odżywcze

1 porcja (łącznie 12 porcji)
Wartość energetyczna 172 kcal
Białko 12 g
Węglowodany 16 g
Tłuszcze 6 g
Błonnik 3 g

blank