Przepis na wieniec pizzowy

Jeśli jesteś fanem pizzy, mamy dla Ciebie wyjątkową propozycję. Dzisiejszy wieniec pizzowy to dosłownie niebo w gębie. Podstawa to proste ciasto na zakwasie, które gwarantuje puszystą i wilgotną teksturę. Następnie wszystko, co musisz zrobić, to wypełnić go składnikami typowymi dla pizzy. Oczywiście nie zapomnieliśmy o sporej dawce białka w postaci piersi z kurczaka i innych przysmaków. Po upieczeniu wieniec pizzowy zniknie ze stołu w błyskawicznym tempie.

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania ciasta. Wymieszaj suche składniki, czyli mąkę, białko, suche drożdże, sól i cukier. Następnie dodaj oliwę i wodę i zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Umieść je w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut. Następnie oprósz mąką wałek do ciasta i rozwałkuj ciasto na prostokąt dopasowany do wielkości formy. Odstaw ciasto na 5 minut.

Posmaruj ciasto ketchupem i posyp przyprawą do pizzy. Następnie równomiernie rozłóż na nim odsączone z zalewy mięso z kurczaka, pokrojone oliwki i kukurydzę. Następnie zetrzyj ser i posyp nim całą powierzchnię.

Gdy ciasto będzie gotowe, zwiń je jak strudel (zwiń ciasto dłuższym bokiem). Następnie przekrój go wzdłuż na pół.

Pozostaw połówki obok siebie i skręć je tak, aby końce zachodziły na siebie. Złącz końce razem, aby utworzyć wieniec i przenieś go na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.

Spryskaj ciasto olejem w sprayu, włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez 20-25 minut, aż ciasto będzie złotobrązowe. Następnie odstaw wieniec do ostygnięcia, a po tym czasie pokrój go i podawaj.

Wartości odżywcze

1 porcja (łącznie 12 porcji)

Wartość energetyczna 163 kcal
Białko 13 g
Węglowodany 18 g
Tłuszcze 4 g
Błonnik 1,5 g

Każdy, kto lubi puszystą pizzę, ale szuka przepisu bardziej interesującego wizualnie, na pewno pokocha ten smaczny przysmak.

blank