Lżejsza wersja tortu Sachera dla aktywnych

Masz ochotę na coś słodkiego? Nigdy nie popełnisz błędu, wybierając ciasto czekoladowe. Dziś przygotowaliśmy lżejszą wersję wiedeńskiego tortu Sachera, która pasuje do zdrowej, zbilansowanej diety. Wypróbujesz go jako przekąskę czy deser do popołudniowej herbaty lub kawy?

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane drobno zmiksuj i wymieszaj z mąką, erytrytolem, odżywką białkową, kakao w proszku, proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj mlekiem, olej i jajka, a następnie wymieszaj na gładkie ciasto. Przygotuj tortownicę, spryskując ją sprayem kuchennym lub wykładając papierem pergaminowym i wlej do niej ciasto. Tak przygotowaną formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C (356°F) i piec przez około 25 minut. Następnie nakłuj ciasto w kilku miejscach drewnianym szpikulcem. Jeśli wyjdzie czysty, ciasto jest gotowe. Jeśli nie, piecz trochę dłużej, aż będzie całkowicie ugotowane.
Wyjmij spód ciasta z formy, pozostaw do częściowego ostygnięcia, a następnie pokrój nożem poziomo. Posmaruj wewnętrzną stronę górnej warstwy białkowym kremem Yum Yum i umieść go z powrotem na dolnej warstwie.
Obracając ciasto w ten sposób, uzyskasz ładnie równy wierzch. Następnie rozpuścić czekoladę z olejem kokosowym w kąpieli wodnej (można też użyć silikonowej torebki) i wylać równomiernie na całą powierzchnię ciasta. Włóż ciasto do lodówki, aby ostygło, a następnie ciesz się jego pysznym smakiem.

Odkryj nasze bestsellery:

Wartości odżywcze

1 kawałek (w sumie 10 kawałków)

Wartość energetyczna 247 kcal
Białko 9 g
Węglowodany 22 g
Tłuszcze 13 g
Błonnik 3 g

Jeśli chcesz się rozkoszować zdrowszą wersją czekoladowego ciasta, wypróbuj ten tort Sachera.

blank