Za oknami już późna wiosna, więc sezon na grillowanie można uznać za otwarty. Rozpalanie grilla, marynowanie mięsa i zapach karkówki- to kocha chyba każdy prawdziwy mężczyzna. Dla wielu z nas jednak sztuka zwana grillowaniem nie jest niczym banalnym.

Jak smacznie grillować – krok po kroku?

Istnieją dwa główne sposoby grillowania. To jaki wybierzemy uzależnione jest przede wszystkim od tego czy jesteśmy cierpliwi czy głodni, a także od tego co dokładnie chcemy wrzucić na ruszt.

Grillowanie niebezpośrednie

W pierwszym przypadku możemy zdecydować się na grillowanie niebezpośrednie. Dzięki temu, że na mięso działa średnia temperatura przez dłuższy okres czasu, jesteśmy w stanie perfekcyjnie przygotować tłuste mięso. Tłuszcz wówczas zdąży się w większości wytopić przed przypaleniem lub wysuszeniem mięsa, a jednocześnie wzbogaci je w dodatkowe walory smakowe. Aby grillować niebezpośrednio należy przez od 30 do 90 minut trzymać mięso w największym możliwym oddaleniu od grilla pod uchyloną do połowy pokrywą. W ten sposób polecamy przygotowywać: karkówkę i inne tłuste mięsa.

Grillowanie bezpośrednie

To idealny sposób na przygotowanie kiełbasy, steków, warzyw, owoców czy też pieczywa. Produkt kładziemy wówczas na ruszcie możliwie najbliżej żaru. Musimy wówczas zadbać o to, aby mięso nie spaliło się, ponieważ w trakcie wytapiania tłuszczu mogą pojawić się wysokie płomienie. Grillując w taki sposób mięso lub inne produkty spożywcze jesteśmy w stanie przygotować nawet w ciągu kilku minut.

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany