Warzywa i owoce chyba każdemu kojarzą się ze zdrowym odżywianiem. Jednakże często pojawiają się spory dotyczące wpływu nowalijek czyli warzyw uprawianych w glebie. Możemy do nich zaliczyć bardzo popularne ogórki, rzodkiewki, pomidory oraz sałatę.

Zagrożenie płynące ze strony nowalijek

Obawy dotyczące spożywania nowalijek związane są z faktem, że nawożona gleba często jest bardzo bogata w azot, który z jednej strony może mieć pozytywny wpływ na odpowiedni rozwój roślin, a z drugiej strony jego nadmiar może sprawiać, że w warzywach wytworzą się niebezpieczne dla człowieka azotyny, które są prekursorem związków o działaniu rakotwórczym. Nowalijki wchłaniają z gleby tyle azotu, ile im dostarczymy, co powoduje zagrożenie wytworzenia w nich azotynów.

Czy unikać nowalijek?

Nie jest to jednak powód, aby wyeliminować ogórki, rzodkiew czy pomidory z diety. Nie należy ich natomiast traktować jako główne  źródło witamin. Warto w sklepie zwracać również uwagę na wielkość warzyw, ponieważ ich rozmiar może świadczyć o nadmiarze związków azotowych.

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany