Pyszne lody miętowe
W upalne dni jemy lody na potęgę. Watro mieć w domu w zamrażarce lody domowe – bo takie SĄ najlepsze. Wiesz co wchodzi w ich skład, sama możesz zdecydować co do nich dodajesz.
Lody domowe możesz zrobić na bazie śmietanki, mleka, mleczka skondensowanego lub śmietanki kremówki albo jeśli dbasz o linię – na jogurcie naturalnym. Dziś pomysł na lody miętowe typu straciatella.
Przygotuj składniki na lody:
- 2 garści listków mięty ogrodowej
- Pół szklanki mleka (100 ml)
- Szklanka śmietany kremówki (250ml)
- Opakowanie serka mascarpone (250ml)
- Pół tabliczki skruszonej czekolady
- 3 cukru trzcinowego
- Łyżka cukru pudru
- Sok z polowy limonki
Sposób przygotowania lodów
Listki mięty drobno posiekaj. Podgrzej mleko i dodaj do niego cukier trzcinowy, zaczekaj aż się rozpuści. Odstaw do wystygnięcia. Zmiksuj śmietanę kremówkę na bitą śmietanę, ale nie powinna być ona zbyt sztywna. W trakcie miksowania dodawaj cukier puder. Dodawaj po łyżce mascarpone i mieszaj na bardzo małych obrotach miksera. Teraz dodaj wcześniej przygotowane, ochłodzone słodkie mleko i listki mięty.
Na końcu skrop wszystko lionką i dodaj rozdrobnioną czekoladę. Zmieszaj wszystko łyżką. Odstaw na minimum 6 godzin do zamrażarki, co 2 godziny zamieszaj, by czekolada nie opadła. Smacznego!